Uppdateringar i SharePoint Online och SPFx Postat den 16 augusti, 2017 Blogg

SharePoint Online

Under sommaren lanserade Microsoft den nya moderna mallen för kommunikationswebbplatser i SharePoint Online. Webbplatsen skiljer sig från tidigare moderna teamsites genom att de inte har en vänsternavigering och de är inte heller kopplade till en Office 365 Group. Webbplatserna kan skapas genom att gå till ”SharePoint” i App launchern och därefter välja ”Skapa ny webbplats”.

Nu presenteras två val när man skapar en modern SharePoint-webbplats.

I och med denna uppdatering får man även möjlighet att skapa sidor med fler än en kolumn. Det fungerar riktigt bra och är betydligt enklare att hantera än tidigare webbplatszoner i klassiska publiceringswebbplatser.

PnP har släppt en webcast där de går igenom hur man skapar dessa moderna sidor programmatiskt. Tyvärr verkar startsidorna i fullbredd på kommunikationswebbplatser enbart kunna skapas där och inte på klassiska webbplatser. Det hade varit fördelaktigt om de hade kunnat appliceras på en klassisk publiceringswebbplats för då hade man kunnat byta ut startsidan på ex ett befintligt intranät i SharePoint till en modern och responsiv sida.

Det har även släppts några nya webbdelar, bland annat ”Hero” och ”Händelser”. ”Hero” visar upp ett bildkollage och ”Händelser” kopplas mot en kalender. Den bakomliggande kalenderlistan ser fortfarande ut som tidigare men listorna för ”Nyheter” och ”Länkar” har fått den nya, moderna touchen. När Microsoft släpper uppdateringen för ”Kalender” och ”Uppgifter”-listorna kommer man ett stort steg närmare en fullvärdig ersättare till de klassiska webbplatserna.

Nya webbdelar i SharePoint Online.

SharePoint Framework

Det nya, moderna ramverket för SharePoint har även det fått några välbehövliga uppdateringar. Först släpptes en sk ”developer preview” av ”extensions”. Man kan där ta kontroll över viktiga områden som footer och header på sidorna för att skjuta in innehåll. Gamla tekniker som ex JSLink kommer även de få en ersättare med SPFx så att man programmatiskt kan ändra utseende och beteende på vyer och listor. Här kan man se en liten introduktionsvideo till extensions. Microsoft har ännu inte gått ut med ett datum när detta skall finnas tillgängligt för alla men en gissning är att det kan komma under Q4 2017.

I förra veckan kom dessutom en efterlängtad nyhet om att man nu kan bygga SPFx-webbdelar som kan distribueras ut till samtliga webbplatser samtidigt. Tidigare fick man göra detta genom att först ladda upp dem till app-katalogen, administratören fick godkänna och därefter fick man aktivera dem webbplats för webbplats vilket inte var helt optimalt. Mer info om detta här.

 

 

 

 


Niclas Carlsson
SharePoint Specialist på DQC

 


Dela gärna detta inlägg: