Reflektioner från TechDays Postat den 2 november, 2017 Blogg

”Watching John with the machine, it was suddenly so clear. The terminator, would never stop. It would never leave him, and it would never hurt him, never shout at him, or get drunk and hit him, or say it was too busy to spend time with him. It would always be there. And it would die, to protect him. Of all the would-be fathers who came and went over the years, this thing, this machine, was the only one who measured up. In an insane world, it was the sanest choice.”

– Sarah Connor

Det har passerat några dagar sedan jag kom hem från TechDays. Det var en upplevelse i sig att bara delta på konferensen, och samtidigt fick man så många intryck och nya idéer som bildades hela tiden. Keynote dag ett var kanske inte den mest givande, men det vägdes upp rejält av keynote dag två – vilken talare James Whittaker är!

Jag önskar att jag hade samma energi och intresse för saker som James har, och vem vill exempelvis inte ha sin badtunna uppkopplad mot Internet? Får du chansen att se James Whittaker på scen, gör det!

När jag lämnade konferensen var jag både inspirerad och motiverad, men allt som oftast lämnar mina galna idéer mitt huvud efter ett tag och det leder mig till den första punkten i min summering. ​

Ta anteckningar (note to self)

Ta anteckningar om allt, hela tiden. Och med ”allt” menar jag även galna idéer (min egna Bengtbot är exempelvis resultatet av en av dem). Men även om du hör något intressant under en presentation eller medan du pratar med en kollega. Write. It. Down.​

Alla behöver en bot (även företag)

Vad sägs om en anteckningsbot, semesterbot, sjukanmälanbot, matbot, tidredovisningsbot eller en meddelandebot? Valet är ditt och det är bara din fantasi som sätter gränserna. Bengtbot, din framtid är ljus. Bot:ar måste kunna hantera alla typer av frågor eller meddelanden, och svaret kanske inte alltid är det mest intelligenta, men de kan exempelvis alltid svara med dagens väder om frågan eller meddelandet inte kan tolkas korrekt. Bot:ar kommer i framtiden att hjälpa företag och människor att utföra uppgifter mer effektivt i sin arbetsvardag, och troligtvis gör de detta redan idag.

AI är framtiden

Okej, citatet i början av detta inlägg kanske tar det lite för långt. Jag tror inte att det kommer att finnas Terminators inom en överskådlig framtid men det kommer definitivt att finnas (ro)bots. De kommer med största sannolikhet att ta över vissa moment av våra jobb och framför allt hjälpa oss att utföra dem, om vi ska tro på keynote-talarna från andra dagen. Se bara på de exempel jag tog upp tidigare i denna text, denna typ av bot:ar är bara några som jag kom att tänka på medan jag skrev detta inlägg.

Jag ser redan fram emot nästa års TechDays, då det kommer säkerligen ha hänt en hel del på detta område till dess. Men i stället för att jag spekulerar vidare kring detta tänker jag fråga dig som läser: vad tror du blir nästa stora tekniska framsteg under det kommande året?

 


Johan Brännmar
SharePoint Specialist på DQC


Dela gärna detta inlägg: