Nyheter från SharePoint Conference 2018 Postat den 22 maj, 2018 Nyhet

I går, den 21 maj 2018, inleddes Microsoft SharePoint Conference 2018 i Las Vegas. DQC har skickat över några representanter som är på plats för att ta till sig så mycket det bara går av alla nyheter som kommuniceras, samt för att nätverka och utbyta erfarenheter med andra SharePoint:are. I denna artikel summerar vi en del av nyheterna och hoppas att det ger dig en bra bild av vad som är under utrullning från Microsoft!

SharePoint Spaces – Mixed reality

Jeff Teper, aka SharePoint Father, twittrade kort innan konferensen att man skulle gå ut med ”en av de största nyheterna i SharePoints historia”, och SharePoint Spaces är garanterat det. Mixed reality är en de mest utmärkande trenderna inom den moderna arbetsplatsen och Microsoft lanserar därför nu SharePoint Spaces, som låter dig se och interagera med innehåll från alla möjliga vinklar samt arbeta med data och modeller i realtid. Det är ett helt nytt sätt att arbeta om vi ser till hur arbetsplatsen ser ut i dag, och även om man i ärlighetens namn ska säga att Microsofts demo kändes lite omodern i sitt gränssnitt så lär det hända mycket på detta område framöver. Och det kommer att ske med ett högt tempo. Enklaste sättet att förklara SharePoint Spaces är nog att illustrera allt genom ett videoklipp, så klicka igång filmen ovan så har du snart full koll på konceptet.

SharePoint och AI

AI skapar en förståelse för vad du arbetar med, hur du arbetar och hur dina kollegors arbete relaterar till dig.

Personlig och intelligent sök i mobilappen för SharePoint – när du behöver hitta kompetens, filer, dokument, appar eller andra resurser på språng så är den nya ”Find”-fliken bästa startpunkten.

Du kommer att se dokument och webbplatser du senast arbetat med, oavsett enhet. Du kommer även att se rekommendationer på webbplatser, filer, nyheter och personer som identifierats som intressanta för dig. Du kommer troligen hitta en hel del som du behöver utan att söka efter det. Och när du väl gör en sökning så kommer sökresultatet att förfinas medan du skriver och ge dig personliga träffar baserat på din roll, dina uppgifter och kollegor du samarbetar med.

Nya, personliga office.com Office.com hjälper dig att spara tid, så att du kan börja arbeta och fokusera på det som är viktigast för dig. Under ”Recommended”-sektionen kommer du att se filer som AI identifierat som mest sannolikt är intressanta för dig eller kräver din action. Och i ”Discover”-sektionen kan du se dina kollegors filer som du kanske inte ens kände till.

Förbättrad bildhantering Mer och mer innehåll är bildbaserat och AI utökar möjligheterna att finna information i bilder. AI kan avgöra var bilder tagits samt identifiera objekt och text i bilder. Du kan alltså söka efter bilder på samma enkla sätt som du söker efter dokument, exempelvis kan du söka igenom en mapp med scannade kvitton efter ordet ”sushi.

Microsoft Teams, samarbete och SharePoint team sites

Ny filhantering i Microsoft Teams – Nu kommer upplevelsen från dokumentbibliotek i SharePoint även till Microsoft Teams. Under varje ”Dokument”-flik kan du skapa anpassade vyer, ”pinna” dokument, lägga till och formattera kolumner och få bra överblick kring vad som sker med en fil. Denna nya upplevelse omfattar verktygsraden från dokumentbibliotek där du, bland annat, kan starta flöden och synka filer till dina enheter.

Organisationsnyheter och hantering av sidor – Öppen och transparent kommunikation är viktig för medarbetarengagemang. SharePoint-sidor och nyheter är kraftfulla verktyg för internkommunikation och för att distribuera information till olika målgrupper i organisationen, oavsett vilken enhet som används. Med SharePoint-sidor kan du skapa innehåll och kommunicera nyheter och information på ett tilltalande sätt, från olika källor inom Office 365 samt även externa källor. Nu lanseras nya funktioner för globala organisationsnyheter och hantering av schemaläggning, godkännande, metadata och målgruppsstyrning för SharePoint-sidor.

Koppla en SharePoint-webbplats till Microsoft Teams med ett klick Om din grupp-kopplade team site inte är kopplad till Microsoft Teams så löser du det enkelt med ett klick genom att använda ”Connect to Teams”-knappen längst ned till vänster på din webbplats.

Enklare att välja nyheter och listor när du lägger till en SharePoint-flik i Microsoft Teams När du lägger till en flik i Teams kan du nu bläddra mellan tillgängliga listor, sidor och nyheter för att lyfta upp dem för samarbete.

Uppdateringar för grupp-kopplade team sites

Nya integrationer för Microsoft Planner – Detta är Planner för team som en full-sides-app. Klicka på ”Nytt” -> ”Plan” och börja hantera gruppuppgifter direkt på en SharePoint-sida.

Modern experience team sites tillgängliga on-premises med SharePoint Server 2019 Team sites i SharePoint Server 2019 kommer att ha modern experience-upplevelsen för startsidor, listor och bibliotek samt fungera klockrent i SharePoints mobil-app.

Nya möjligheter med nyheter och kommunikationswebbplatser

Under väldigt lång tid har företagsinformation mestadels hanterats genom globala e-postutskick. Nu kan du kommunicera din information med tilltalande och interaktivt innehåll som omfattar dokument, video, omröstningar och dynamiska dashboards.

Välj vilka källor du vill hämta information ifrån nyhetswebbdelen kan filtrera nyheter från olika webbplatser, baserat på olika innehållstyper och med den layout du finner mest passande för din organisation.

Uppdatering kring nyhetswebbdelen för Hub Sites – den unika ”hub-layouten” erbjuder nu även möjligheten att ”fästa” nyheter, en ny kompakt layout samt stöd för ”karusell”-presentation.

Save for later – nu kan du spara undan nyhetsartiklar som du vill ta del av vid ett annat tillfälle, direkt från web-gränssnittet (på samma vis som via mobilen). Klicka på ”Save for later” längst ned i en nyhetsartikel och den sparas på din egna lista över sparade sidor.

@omnämnanden (mentions) i nyhetskommentarer – Precis som i Outlook kan du nu @nämna någon i en kommentar för en nyhetartikel, vilket kommer att notifiera dem och engagera dem i dialogen.

Målgruppsstyrning – utökade möjligheter att styra vilka nyhetsartiklar och sidor som visas på startsidan samt för vilka målgrupper. Varje besökare får därmed en unik upplevelse utan att du behöver skapa flera olika webbplatser. Målgruppsstyrning kommer att finnas tillgängligt för nyheter, sidor och andra webbdelar så att du kan anpassa upplevelsen utifrån målgrupp.

Godkännandeflöde för sidor – skapa ett nytt och anpassat Microsoft Flow för godkännanden. Ge flödet ett namn, lägg till personen som godkänner, spara sidan som ett utkast och skicka för godkännande. När sidan väl godkänts kommer den att publiceras och synas för läsarna.

Kommunikationswebbplatser on-premises i SharePoint Server 2019 – på samma vis som team sites blir tillgängliga i modern experience on-premises så kommer även kommunikationswebbplatser kunna skapas och hanteras i SharePoint Server 2019.

Nya och uppdaterade webbdelar

Bildwebbdel, text på bild – ett enkelt sätt för redaktörer att applicera text på bilder direkt via gränssnittet.
Webbdelar för dokumentbibliotek och listor tile-vy, ”dra och släpp”-uppladdning, kolumnanpassning, dynamisk interagering direkt från en ”modern experience”-startsida.
Stream – oavsett om du besöker en nyhetsartikel eller en SharePoint-sida så kommer videoklipp från Stream visas och spelas upp på ett optimalt sätt, även från SharePoints mobil-app.
Yammer – när du lägger till Yammer-webbdelen till en startsida eller nyhetsartikel så blir det nu enklare att konfigurera grupper/scope. Även gränssnittet har uppdaterats så att det blir lättare för besökare att Gilla, @nämna och lägga till innehåll direkt i flödet.
Väder – hämta och visa väderinformation från MSN Weather för en angiven plats.

Vill du komma igång och nyttja den fulla potentialen av Office 365 och SharePoint – hör av dig till oss så visar vi gärna mer av de möjligheter som erbjuds!

Kontakta oss!

 

Bildkälla: Microsoft


Dela gärna detta inlägg: