Nyheter från Ignite kring Teams, SharePoint och Stream Postat den 11 mars, 2021 Blogg

Under vårversionen av Ignite kom det en mängd trevliga nyheter kring samarbetsverktygen i Microsoft 365 som Teams, SharePoint, Stream, Lists och OneDrive.

Teams Connect

Om vi börjar med Teams så var den bästa nyheten enligt mig den nya funktionen Teams Connect, vilket ger oss möjligheten att dela kanaler från ett team till externa användare utanför organisationen. Tidigare var man tvungen att bjuda in en extern användare till ett helt team och denne fick sedan byta Teams-miljö för att komma åt innehållet vilket tog tid och störde flytet i arbetet.

Med Teams Connect så kommer i stället den delade kanalen direkt att synas i den externa användarens Teams-miljö utan att hen behöver byta kontext. Det här öppnar verkligen upp Teams för samarbete över organisationsgränser och kommer att underlätta för många användare att hitta rätt information. Teams Connect testas just nu av ett antal utvalda kunder och kommer bli tillgängligt för alla senare under 2021.

Nya visningslägen i Teams

Som Microsoft tidigare nämnt så kommer vi att få en mängd olika visningslägen i Teams, allt från dynamisk anpassning av antal deltagare till att ha sina presentationer som bakgrund. Man kommer också enklare att kunna byta visningsläge i Teams då man flyttar den funktionaliteten till att ligga uppe till vänster i stället för som i dag då det är lite dolt under de tre prickarna i toppnavigeringen.

Microsoft Lists

Microsoft har verkligen lyckats med uppgraderingen av SharePoint-listor in i den nya produkten Microsoft Lists. Det har blivit betydligt enklare att snabbt skapa personliga och gemensamma listor som ser bra ut och är lätta att arbeta med. När Microsoft Lists släpptes fanns det ett antal färdiga listmallar från Microsoft men nu kommer man snart kunna skapa egna mallar som man göra tillgängliga till hela eller delar av organisationen. Den gamla funktionaliteten för att få notiser när något ändras i en lista kommer också att få sig en uppfräschning, vilket betyder att man får möjlighet att enkelt skapa regler för smarta flöden som kan reagera på om något händer i listan.

SharePoint och Stream

När det kommer till SharePoint så fick vi inga större nyheter för slutanvändare från Ignite men Viva Topics, som vi beskrivit utförligt i ett detta blogginlägg, utgår från SharePoint och tidigare har vi fått andra former av smarta AI-lösningar i form av SharePoint Syntex. Nu under mars kommer även det nya navigeringstillskottet SharePoint App Bar, som du kan läsa mer om i vårt blogginlägg här.

En annan produkt som flyttar in i SharePoint är videotjänsten Microsoft Stream. På Ignite i höstas utannonserade Microsoft att man gör om Stream från grunden för att skapa en bättre plattform för videoformatet.

Den första delen av den ändringen är att Teams-inspelningar flyttar från Stream till OneDrive och SharePoint vilket nu innebär att det är betydligt enklare att dela dessa till personer i andra organisationer.

Microsoft jobbar nu vidare med att optimera videouppspelningen i SharePoint och lägger även med andra efterlängtade funktioner som mer detaljerad statistik.

 

 

 

 


Niclas Carlsson
Digital Workplace Lead på DQC


Dela gärna detta inlägg: