Ny navigering i SharePoint Online Postat den 25 februari, 2021 Blogg

Inom kort släpps en revolutionerande uppdatering för navigeringen i SharePoint Online i form av nyhet som kallas SharePoint App Bar. Det är en modul som kommer att visas till vänster på alla SharePoint Online-webbplatser och innehåller initialt fyra olika delar:

  • Global Navigering
  • Mina webbplatser
  • Mina nyheter
  • Mina filer

Global navigering är den första delen och den enda som i nuläget går att konfigurera efter behov. Den kommer att synas högst upp i SharePoint App Bar antingen i form av en ikon (default är ett hus) eller att ni själva lägger in er organisations logotype där.  De noder som syns där styrs av navigeringen som man satt upp på sin Home Site, antingen i form av en standardnavigering eller en hubbnavigering. Man kommer att kunna ha tre nivåer av navigeringsnoder och även använda sig av målgruppstyrning om man vill.

Nästa del i SharePoint App Bar är Mina webbplatser som består av två olika listningar, frekvent besökta och följda webbplatser. Listan av webbplatser baseras på de webbplatser som användaren ofta besöker eller har valt att följa. Samma typ av listning kan man i dag se om man går till startsidan för SharePoint i Microsoft 365.

Mina nyheter visar ett nyhetsflöde från de webbplatser som användaren har tillgång till. Även den här listningen är anpassad efter användaren och styrs inte centralt från organisationen. Liknande funktion kan man få i dag i nyhetswebbdelen i SharePoint.

Den sista delen av SharePoint App Bar är Mina filer. Här kommer användarens senaste filer att synas, en funktion som redan i dag finns på flera platser i Microsoft 365.

Vad kan ni göra för att förbereda er?

Allt tyder på att SharePoint App Bar kommer att dyka upp under mars eller april månad 2021. Det är några saker som kan vara bra att veta inför lanseringen:

  • Om ni vill använda er av den globala navigeringen så skall ni sätta upp en Home Site. Det kan bara finnas en Home Site per Microsoft 365-tenant så det gäller att tänka till vilken site man väljer och vilka navigeringsnoder som man konfigurerar där.
  • Man kan inte ta bort SharePoint App Bar men man kan fördröja att den syns fram tills oktober 2021, därefter är den obligatorisk.
  • SharePoint App Bar kommer enbart att synas för interna SharePoint-användare i er organisation.
  • Ändringar i menyn kan ta upp till 24 timmar innan de syns för slutanvändarna.

 

Har ni frågor kring nya SharePoint App Bar, eller behöver hjälp att förbereda er SharePoint-miljö, är ni välkomna att kontakta oss på DQC.

 


Niclas Carlsson
Digital Workplace Lead på DQC


Dela gärna detta inlägg: