MS Ignite 2017 – Mixed reality, Microsoft 365 och mer Postat den 26 september, 2017 Blogg

Ignite-2017-2

Microsoft Ignite är igång och vi har bevakat några sessioner från dag 1.

I detta blogginlägg har vi sammanställt en summering av en del som vi plockat med oss från keynote och andra sessioner.

Mixed reality
Nu talar man inte bara om ”augmented reality” utan även ”mixed reality”. Microsoft visade tillsammans med Ford hur de med HoloLens kan designa och konfigurera bilar i en miljö som kombinerar verklighet och virtuella element.

Microsoft 365
Det är tydligt att Microsoft vill att vi inte bara känner till termen Office 365 utan nu också vänjer oss vid Microsoft 365. Det är samlingsnamnet för en ”komplett, intelligent lösning som innehåller Office 365, Windows 10 och Enterprise Mobility + Security”. Målet är att erbjuda alla att vara kreativa och arbeta tillsammans, på ett säkert sätt.

Till toppen av sidan

Vid ett senare tillfälle tweakades budskapet och beskrevs med denna bild, där man får exempel på vilka olika delar av O365 som används till vad:

Mot slutet av samma session presenterades en bild som beskriver väldigt bra hur allt hänger ihop när det kommer till Teamwork i Microsoft 365. Man har olika målgrupper för sin kommunikation och man använder därför lämpligast Teams med sina närmaste kollegor, Yammer för att nå ut bredare i organisationen och E-post för riktad kommunikation. O365-grupper sträcker sig över samtliga områden och i mitten, som spindeln i nätet för att hantera filer, sajter och innehåll, finns SharePoint.

Till toppen av sidan

Microsoft Graph öppnar upp för nya sökmöjligheter
Microsoft integrerar nu Microsoft Graph med Bing, och lanserar Bing for Business, som är tänkt att sudda ut gränserna för hur och var man söker. ”Intelligent sökning sker där du arbetar, utan gränser”. För att visa exempel på detta presenterades en personsökning i Bing där sökresultatet innehöll information och innehåll liknande Delve. Kontaktinformation, filer och organisationstillhörighet presenterades direkt på sökresultatsidan.

Skype för företag – första stegen mot en övergång till Teams
Detta är visserligen en nyhet vi hört tidigare, men budskapet upprepas under Ignite. Skype för företag kommer att fasas ut för att ersättas av Teams. Samtidigt meddelas att man fortsätter att satsa på Skype och att flera förbättringar är under utrullning fram till tidpunkten då en övergång är faktum. Man passar även på att presentera möjligheten att nyttja Gäst-access i Teams, med andra ord att man kan bjuda in deltagare utanför organisationen.

Till toppen av sidan

Smartare Outlook
Outlook har förbättrats i syfte att göra vår arbetsvardag enklare, och mer effektiv. Genom avancerade algoritmer i exempelvis Microsoft Graph och AI serveras vi med viktig e-post överst i vår inkorg, t ex om VD:n mailar en och ber om information så vill man ju agera snabbt på detta. Eller om man har en resplan i ett mail i inkorgen så ser Outlook till att samla den mest väsentliga informationen, som man behöver under resan, i ett summerande ”kort” överst i meddelandet.

Inspelade videomöten med Stream och analytics
Som en förlängning av videomöten, som man precis som tidigare kan spela in, så erbjuds nya spännande funktioner i Stream. Man kan få inspelade möten textade, automatisk identifiering av personer i videon och möjlighet att söka i filmklippet.

Till toppen av sidan

Under videomöten kan man även erbjuda deltagare att interagera genom meddelanden och smileys, och för att hjälpa organisatörer av möten så får man i efterhand detaljerad information (Analytics) om allt som skedde under mötet. Man får statistik kring hur deltagarna röstat, när de gjort det, hur många som deltagit, när de deltagit, hur lång tid talare varit aktiva under mötet osv.

Samtidig redigering av filer i Office, inte bara online
Möjligheten att vara flera deltagare som samtidigt redigerar ett dokument i Word, PowerPoint, Excel har varit verklighet när man arbetat i online-versionerna av respektive produkt. Men nu har Microsoft gjort en stor satsning för att erbjuda detta även när man arbetar i klientversionerna av dessa produkter.

Till toppen av sidan

Kommunikationswebbplatser, förbättrade sidlayouter och nya webbdelar
För att ytterligare förbättra användarupplevelsen för både läsare och redaktörer erbjuds nu flera nya sidlayouter i kommunikationswebbplatser, nya webbdelar har lagts till och även grafiska effekter som ex Parallax-scrollning. Editering är nu mer intuitivt och man presenterade även en ny webbdel för integrering av Yammer-flöden. Under demon syntes även en Twitter-webbdel, markerad som ”preview”, men detta nämndes inte under presentationen.

AI i Powerpoint
Powerpoint har utökats med funktioner som bygger på AI och ett exempel som demonstrerades var möjligheten att få undertexter (översättning), live, samtidigt som en talare håller en presentation – mycket imponerande. Bilder gör sig så klart inte lika bra som ett videoklipp (kika på ignite.microsoft.com för att ta del av sessionerna i efterhand) men under demonstrationen talade presentatören på tyska och undertexterna som visades i realtid översattes automatiskt till engelska.

Till toppen av sidan

Information från LinkedIn integreras med O365-profilen
Slutligen meddelades att man numera kommer att kunna integrera information från LinkedIn till sin profil i Office 365. Ett exempel på detta demonstrerades genom att visa hur en kollegas LinkedIn-information presenterades i Outlook.

Ignite fortsätter med en mängd sessioner under tisdagen, men då vi i Sverige befinner oss 6 timmar före Orlando får vi vänta med att ta del av sessionerna och fortsätta rapporteringen!

 

Joakim Lamkiewicz
Marketing Manager DQC

Till toppen av sidan


Dela gärna detta inlägg: