Microsoft introducerar Power BI Premium – vad innebär det i praktiken? Postat den 9 juni, 2017 Blogg

PowerBIPremium

Nu tar Microsoft sitt nästa steg i sitt engagemang för att tillföra människor och organisationer med tillgång till kritisk intelligens. Power BI Premium bygger på den befintliga Power BI-portföljen med en kapacitetsbaserad licensmodell som ökar flexibiliteten för hur användarna får tillgång till, delar och distribuerar innehåll. Det nya erbjudandet ger också ytterligare skalbarhet och prestanda till Power BI-tjänsten. Tidigare har Power BI användare delat resurser, i form av kluster med servrar. En sådan lösning har krävt restriktioner för varje användare kring datamängd och uppdateringsfrekvens, med en fast kostnad per användare. Power BI Premium erbjuder kapacitet utan restriktioner, tillsammans med nya funktioner och en mer flexibel licensmodell.

Flexibilitet att licensiera efter kapacitet. Power BI Premium introducerar utvidgad licensflexibilitet för att hjälpa organisationer att utrusta användarna med lämplig tillgång till Power BI-tjänsten baserat på deras unika behov. Till exempel innehåller många organisationer användare som inte aktivt skapar BI-rapporter, men kräver möjligheten att konsumera innehåll som distribueras till dem. Power BI Premium gör det möjligt för Power BI Pro-användare att publicera rapporter över hela företaget och bortom det, utan att kräva att mottagarna ska licensieras per användare (Pro).

Stor skala och prestanda. Organisationer som använder Power BI Premium kommer att kunna anpassa prestanda baserat på behoven hos deras team, avdelning eller organisationen själv. Erbjudandet består av kapacitet i Power BI-tjänsten som uteslutande tilldelar varje organisation en dedikerad maskinvara som hanteras fullt ut av Microsoft. Organisationer kan välja att tillämpa sin dedikerade kapacitet i stor utsträckning eller fördela den till tilldelade arbetsytor utifrån antalet användare, arbetsbehov eller andra faktorer – och skala upp eller ner när kraven ändras. En kalkylator är tillgänglig för att hjälpa till med kapacitetsplanering.

Power BI apps. Tillsammans med friheten att licensiera Power BI Premium, utvecklar Microsoft innehållsförpackningar till Power BI apps för att förbättra hur användarna upptäcker och utforskar insikter i företagsskala. Nu erbjuder Power BI apps ett förenklat sätt att använda instrumentpaneler/dashboards och rapporter till specifika personer, grupper eller en hela organisationen. Företagare kan enkelt installera dessa appar och navigera dem med enkelhet, centralisera innehållet på ett ställe som uppdateras automatiskt.

Utökad lokal kapacitet. Power BI Premium introducerar möjligheten att behålla BI-tillgångar lokalt med Power BI Report Server. Power BI Report Server är en lokal server som möjliggör deploy och distribution av interaktiva Power BI-rapporter – och traditionella paginerade rapporter – helt inom gränserna för organisationens brandvägg. Med Power BI Premium kan samma antal virtuella kärnor som driver en server i molnet också distribueras lokalt via Power BI Report Server utan att behöva dela upp kapaciteten. Organisationer kan välja Power BI i molnet, eller välja att behålla rapporter på plats med Power BI Report Server och flytta till molnet i takt.

Inbäddad analys. Med Power BI Premium utvecklar Microsoft också hur Power BI-rapporter är inbäddat i appar, hemsidor, intranät med mera. Som en del av det nya erbjudandet samlas Power BI Embedded tillsammans med Power BI Serivce för att leverera en API-yta, en konsekvent uppsättning funktioner och tillgång till de senaste funktionerna. Förflyttning framåt uppmuntrar Microsoft de som är intresserade av att bädda in Power BI i sina appar för att börja med Power BI Desktop och flytta till implementering med Power BI Premium. Befintliga appar som är byggda på Power BI Embedded fortsätter att stödjas.

BI1

Bilden ovan visar den ökade kapaciteten med Power BI Premium. Shared Capacity är vad som är tillgängligt idag.

Förenkla den kostnadsfria Power BI-tjänsten (Power BI Free)

Precis som Power BI Premium förenklar stora BI-implementeringar, förenklar Microsoft nu skillnaden mellan Power BI Pro och Power BI Free. Medan den fria tjänsten är avsedd för personligt bruk och Power BI Pro möjliggör samarbete, har Microsoft fått feedback om att funktionella skillnader mellan dem har skapat förvirring bland användarna. Den fria tjänsten förbättras nu för att ha samma funktion som Power BI Pro, men begränsar delnings- och samarbetsfunktioner till endast Power BI Pro-användare. Användare av den kostnadsfria Power BI-tjänsten kommer att dra nytta av tillgång till alla datakällor, ökade gränser för arbetsytan och högre uppdaterings- och streaminghastigheter. Dessa ändringar träder i kraft den 1 juni och du kan läsa mer på Power BI Community. Power BI Desktop fortsätter att vara tillgängligt gratis.

BI2

Power BI Premium blir generellt tillgängligt sent i andra kvartalet 2017.

BI3

Skrivet av:
Christofer Österlund
BI-Specialist DQC

Vill du veta mer om Power BI och relaterade produkter – hör gärna av dig till oss!


Dela gärna detta inlägg: