Nyheter i SharePoint – Microsoft Ignite 2020 Postat den 23 september, 2020 Blogg

Denna vecka pågår Microsofts stora konferens Ignite. Vi kommer med ett antal blogginlägg lyfta fram några nyheter kring olika delar av Microsoft 365 med start på vad som kommer till SharePoint.

SharePoint App Bar

SharePoint kommer att kompletteras med ytterligare ett sätt att navigera, det handlar om en separat ”app bar” som kan fällas ut från vänstra delen på webbplatser. Den kommer att innehålla fyra moduler:

  • En global navigering – Äntligen får vi en möjlighet att implementera en riktig global navigering som kan användas överallt och även då komplettera en eller flera hubsiters navigering. Navigeringen kan innehålla upp till tre nivåer och noderna kan målgruppstyras.
  • Siter – Dina mest frekvent besökta siter
  • Nyheter – Ett nyhetsflöde med rekommenderade nyheter
  • Filer – Dina senaste filer


SharePoint App Bar

App i Teams

Många organisationer som använder sig av SharePoint Online använder det relativt nya konceptet ”Home Sites”. Det innebär att man pekar ut en webbplats i SharePoint Online som är organisationens huvudsakliga startpunkt, oftast är det ett intranät. Den här webbplatsen kan man snart lägga som en app i Teams vilket gör att det är enkelt för användarna att nå den. SharePoint ”app bar”, som vi nämnde ovan, kommer givetvis även att synas i appen. Appen kommer att vara tillgänglig i början av 2021.


SharePoint App i Teams

SharePoint Syntex

På Ignite 2019 visade Microsoft för första gången upp sin satsning Project Cortex som handlar om att man med hjälp av AI och maskininlärning kan bygga smartare digitala upplevelser. Project Cortex skulle först och främst fokusera på två delar, inläsning av information från dokument samt att ge möjligheten att bygga ett automatiserat och kurerat kunskapshanteringssystem.

Man har nu valt att dela upp Project Cortex i flera moduler och den första modulen blir SharePoint Syntex, den del som handlar om att läsa av information från dokument och bilder. Man kan bygga och träna modeller baserat på olika typer av dokument som man sedan kan applicera på dokumentbibliotek i SharePoint. Exempelvis kan man läsa ut metadata från avtal som laddas upp i ett dokumentbibliotek och tagga filen med dessa värden så att man lättare kan hitta information och starta automatiserade processer baserat på den utlästa metadatan. SharePoint Syntex kommer att finnas att köpa som ett extra tillägg till Microsoft 365 E3/E5-licenser och släpps den 1:a oktober.


SharePoint Syntex

Boosta dina nyheter

Vad vore ett nyhetsinlägg om SharePoint om det inte fanns lite nyheter kring dess nyhetshantering. Nyheter som man skapar i SharePoint kommer nu kunna boostas för att säkerställa att alla tar del av dess innehåll. Man kan ställa in att nyheten skall boostas till den är läst, har nått ett visst antal visningar eller till ett visst datum. Nyheten syns då tydligare i nyhetsflödet med en liten blixtikon.  Man kommer även att kunna promota sina nyheter genom att skicka dem som inlägg till Yammer och Teams. Till detta kommer även ett veckobrev till användarna med en sammanfattning av nyheter som kan vara av intresse.


SharePoint Nyhetsboost

Webbplatsmallar

Vi har under en längre tid kunnat bygga olika mallar för webbplatser men nu tar Microsoft ytterligare ett steg genom att erbjuda en mängd färdiga mallar samt möjligheten för din organisation att lägg upp egna varianter. Man har även jobbat med gränssnittet och det ser väldigt enkelt och tilltalande ut. Mallarna verkar enbart kunna läggas på i efterhand vilket innebär att man först skapar sin webbplats och sedan väljer vilken mall man vill applicera.


Webbplatsmallar i SharePoint

Project Nucleus

Det här är ett nytt initiativ från Microsoft för att bland annat öka prestandan och möjligheterna att jobba offline. Här presenterades hur man snabbt och enkelt kan jobba med Microsoft Lists med flera hundra tusen objekt utan någon som helst fördröjning. Dessutom kan man även jobba med listorna när man är offline och förändringar synkas så snart man kopplar upp sig igen. Det här kommer att appliceras på flera olika delar i SharePoint.


Project Nucleus

Webbdelar

Givetvis fick vi även några glädjande besked kring webbdelar i SharePoint. Under hösten lanseras en organisationswebbdel där man kan peka ut en person och visa vilka som ingår i hens organisation. Det här är en bra start men då många organisationer inte jobbar hierarkiskt idag så hade det även varit att föredra att man hade kunnat peka ut en grupp personer med ett annat attribut än gemensam chef.

En annan webbdel som vi på DQC förespråkar att använda är snabblänkar. Här kommer man inom kort även kunna applicera målgruppsstyrning på olika länkar i webbdelen och på så sätt öka relevansen.


SharePoint webbdelar

Det här var ett urval av nyheterna från Ignite 2020 och vill du veta mer om SharePoint, eller har frågor kring hur du kan få bäst effekt av plattformen i din verksamhet, är du välkommen att höra av dig till oss på DQC via formuläret nedan.


Niclas Carlsson
Digital Workplace Lead på DQC

Vill du bli kontaktad?

Lämna dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss inom kort.


Dela gärna detta inlägg: